پویش ملی نان و سلامت از ۱۵ تا ۳۰ آذر در کشور برگزار می‌شود

1404/09/17
تعداد بازدید :65

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، پویش ملی اطلاع‌رسانی تغذیه سالم امسال با محوریت «نان و سلامت» و با همکاری گروه‌های بهبود تغذیه دانشگاه‌ها و سازمان‌ها و ارگان‌های ذیربط از ۱۵ لغایت ۳۰ آذرماه در سراسر کشور برگزار می‌شود.

دکتر خالد رحمانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به برگزاری این پویش اظهار کرد: پویش ملی اطلاع‌رسانی تغذیه سالم هر ساله به منظور ارتقاء آگاهی و دانش جامعه در موضوعات تغذیه‌ای برگزار می‌شود و امسال نیز این پویش با محوریت نان و با شعار نان و سلامت اجرا خواهد شد.

وی با بیان این‌که نان غذای اصلی بسیاری از مردم ایران و جهان است، گفت: نان قسمت اعظمی از انرژی، پروتئین، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و سلامت و کیفیت نان مصرفی به صورت مستقیم بر سلامت جامعه اثر می‌گذارد. نان مواد مغذی متعددی مانند کربوهیدرات، پروتئین، آهن، کلسیم و انواع ویتامین‌ها را تأمین می‌کند و مصرف روزانه ۳۰۰ گرم نان می‌تواند بخشی از نیازهای تغذیه‌ای بدن را فراهم کند.

رحمانی افزود: نان ارزان‌ترین و اصلی‌ترین ماده غذایی ایرانیان به‌ویژه دهک‌های کم‌درآمد است و برای نان مصرفی خانوارهای ایرانی سالیانه یارانه زیادی پرداخت می‌شود، اما متأسفانه سالانه مقادیر زیادی نان به صورت ضایعات از دسترس خارج می‌شود. کیفیت آرد، تکنولوژی تولید نان و نحوه نگهداری نان توسط مصرف‌کننده از عوامل مؤثر بر دورریز است.

معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به نقش نان در سبد غذایی خانوارها اظهار داشت: در ایران مصرف نان‌های سنتی مانند سنگک، بربری، تافتون و لواش بسیار رایج است و حدود ۴۵ تا ۶۵ درصد کالری شهروندان از نان تأمین می‌شود. در اقشار کم‌درآمد که نان بیشتری مصرف می‌کنند، تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه و بیش از ۳۰ درصد کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن از نان به دست می‌آید.

وی ادامه داد: تأثیر مصرف نان کامل در پیشگیری از بیماری‌ها از جمله مشکلات قلبی–عروقی، دیابت، مشکلات گوارشی، سرطان‌ها، چاقی و مشکلات متابولیکی در تحقیقات بالینی متعدد اثبات شده است. با وجود این، طی چندین دهه سبوس و جوانه گندم در بسیاری از کارخانجات کشور از آرد جداسازی می‌شود و در نتیجه ۸۵ درصد فیبر، ویتامین‌ها، املاح و کل جوانه جدا می‌شود که این امر ارزش غذایی نان را به شدت کاهش می‌دهد.

معاون بهداشتی دانشگاه گفت: مصرف بالای نان سفید با افزایش وزن مرتبط است و مصرف دو وعده نان سفید در روز با افزایش ریسک اضافه‌وزن یا چاقی همراه است، در حالی‌که مصرف بیشتر غلات کامل با فواید سلامتی از جمله کاهش وزن، کاهش شاخص توده بدنی و کاهش بیماری‌های غیرواگیر مرتبط است.

رحمانی در ادامه به وضعیت تولید نان کامل در استان اشاره کرد: از تعداد ۱۲ کارخانه آرد موجود در استان کردستان، سه کارخانه دارای پروانه ساخت آرد کامل هستند و در شهرستان‌های سنندج، سقز، بیجار و بانه نانوایی‌هایی با هدف پخت نان کامل تأسیس شده است.

وی در پایان تصریح کرد: یکی از اهداف و برنامه‌های اصلی سیستم بهداشتی با همکاری نهادهای ذیربط و به منظور ارتقاء سطح سلامت جامعه، تأسیس واحدهای نانوایی پخت نان کامل در تمام شهرستان‌های استان است.

شنبه

15 آذر

انتخاب نان سالم

یک شنبه

16 آذر

نان سالم و خانواده

دو شنبه

17 آذر

نان سالم و بیماری های غیرواگیر

سه شنبه

18 آذر

نان سالم و رسانه

چهارشنبه

19 آذر

نان سالم و سیاستگذاران

پنج شنبه

20 آذر

نان سنتی و نان صنعتی

جمعه

21 آذر

نان سالم و مواد مغذی آن

شنبه

22 آذر

نان سالم و نانوایان

یک شنبه

23 آذر

نان سالم و مطالبه گری مردم

دو شنبه

24 آذر

غنی سازی نان

سه شنبه

25 آذر

نان سالم و نحوه نگهداری آن

چهارشنبه

26 آذر

نان و ضایعات آن در کشور

پنج شنبه

27 آذر

نان سالم و قیمت نان

جمعه

28 آذر

نان سالم و نقش زنان

شنبه

29 آذر

نان سالم و صنعت غذا

یک شنبه

30 آذر

نان سالم و تولید کننده ها

سامانه های دانشگاه